Prvi trajnostni grbinasti poligon iz žlindre v Sloveniji je v Kranju

Kranj, 18. oktober 2021 - Od petka, 15. 10., je Kranj bogatejši za prvi trajnostni grbinasti poligon iz žlindre v Sloveniji (angl. pumptrack). V okviru partnerstva Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, Skupine SIJ – Slovenske industrije jekla, podjetja Batt Crew in društva Dejmo bodo v letu 2022 postavili še tri grbinaste poligone iz žlindre.

Izgradnja trajnostnih grbinastih poligonov iz žlindre je edinstven projekt, ki sledi načelom krožnega gospodarstva, saj je pri njihovem nastanku kreativno uporabljena žlindra, stranski proizvod jeklarske industrije. Ta pri gradnji nadomesti drobljenec iz kamna in tako prispeva k zmanjšanju porabe naravnih virov.

Projekt trajnostnih grbinastih poligonov iz žlindre povezuje pet partnerjev. Poleg Skupine SIJ - Slovenske industrije jekla, ki je donator žlindre, in OKS – ZŠZ pri projektu sodelujeta še Batt Crew kot graditelj poligonov in Športno kulturno društvo Dejmo kot motivator kolesarskih navdušencev.

Pri gradnji tega poligona so uporabili črno jeklarsko žlindro različnih granulacij, ki jo predelujejo v SIJ Acroniju. Žlindra se že uporablja pri gradnji cest, zdaj pa so jo prvič uporabili pri gradnji grbinastega poligona in z njo zgradili grbine in zavoje ter uredili drenažo.

V Skupini SIJ, največji jeklarski skupini v Sloveniji, si ves čas prizadevajo za razumevanje jekla kot široko uporabnega materiala sploh, pa tudi v športu in športni infrastrukturi. Tako na področju sponzorstev veš čas razvijajo kreativne ideje in projekte za uporabo jekla in stranskih proizvodov, ki nastajajo pri proizvodnji jekla.

»V Skupini SIJ izdelujemo jeklo po načelih krožnega gospodarstva. Krožno je tudi vijuganje po teh grbinah. Prepričana sem, da bodo te grbine mladim v veselje, spodbuda za rekreacijo in prebujanje jeklene volje, te notranje moči za vztrajnost in neomajnost na poti do cilja, ki je že od nekdaj tudi v značaju Skupine SIJ. Vesela sem, da se je Mestna občina Kranj odzvala na našo pobudo in danes predajamo v uporabo prvi trajnostni poligon iz žlindre v Sloveniji,« je ob predaji prvega trajnostnega grbinastega poligona v Sloveniji dejala Katja Krumpak, vodja korporativnega komuniciranja v Skupini SIJ.

Skupina SIJ in OKS – ZŠZ s projektom trajnostnih grbinastih poligonov iz žlindre nadgrajujeta svoje sponzorsko sodelovanje. Od leta 2014 v lokalnih skupnostih po Sloveniji postavljajo jeklene poligone za vadbo na prostem. Prav v Kranju, pod Šmarjetno goro, so v tem tednu predali v uporabo 16. Projekt, ki omogoča vadbo lokalnim prebivalcem skozi vse leto, je dokaz, da skupaj zmoremo več. Smo močnejši. In kakovostno preživljanje prostega časa v lokalnem okolju je izjemno pomembno.

»Pomembna vloga OKS – ZŠZ je tudi skrb za to, da se s športom v svojem prostem času ukvarja čim več ljudi. Prizadevamo si ustvarjati okolje, ki spodbuja k ukvarjanju s športom in športna infrastruktura je seveda pogoj, da imamo široko paleto možnosti. Če pri tem uspemo delovati trajnostno, je zadovoljstvo seveda še večje. Grbinasti poligoni so danes zelo atraktivna in priljubljena športna igrišča. Namenjena so tako otrokom in mladim kot odraslim, za rekreacijo ali tekmovanja. Hkrati pa ponujajo tudi zelo odprte možnosti za uporabo opreme: kolo, skiro, rolke, rolerji, lahko jih tudi samo pretečemo,« je na otvoritvi povedala Taja Škorc, direktorica oddelka športa za vse in športa na lokalni ravni na OKS – ZŠZ. Slednja se je obenem zahvalila občini Kranj, Skupini SIJ in vsem vključenim, da so tudi s tem dogodkom lahko obeležili 30. rojstni dan slovenske krovne športne organizacije.

S postavitvijo trajnostnih grbinastih poligonov iz žlindre gradijo športno infrastrukturo za celotno skupnost in za vse generacije ter spodbujajo gibanje na prostem.

»Vesel sem, da smo se zbrali in zgradili poligon tu v Kranju. Pomembno je, da ne kopljemo novih naravnih virov, ampak uporabimo tisto, kar že imamo na voljo. Z žlindro kot nadomestkom smo se srečali prvič. Po opravljenih preiskavah smo se odločili, da s pomočjo tega materiala zgradimo grbinaste poligone. Naredili smo nekaj, na kar smo vsi skupaj ponosni,« je po uspešnem začetku zastavljenega projekta zadovoljno razkril Janez Bajda iz podjetja Batt Crew, ki je znano kot graditelj gorskokolesarske infrastrukture, h kateri zdaj lahko pripišejo tudi omenjeni poligon. Bajda je ob tem predstavil posebnosti grbinastih poligonov, med katerimi je izstopajoča ta, da se je po njih s kolesi mogoče voziti zgolj z gibanjem telesa, brez poganjanja pedalov. Vse otroke je tudi pozval k varni uporabi poligona, upoštevanju pravilne smeri vožnje po njem in, seveda, k uporabi čelade.

Projekt trajnostnih grbinastih poligonov iz žlindre odseva tudi družbeno odgovornost do slovenskih občin, ki običajno financirajo izgradnjo lokalne športne infrastrukture. Z donacijo žlindre bodo stroški gradnje nižji, kar pomeni, da bo za občine in tako prebivalce lokalnih skupnosti po vsej Sloveniji športna infrastruktura laže dosegljiva in bolj dostopna. »Vesel sem, da predajamo v uporabo grbinasti poligon prav v okolju, kjer sem sam preživljal svojo mladost. Na Mestni občini Kranj želimo ponuditi osnovo – športno in infrastrukturno, ki je pogoj, da se mladi in odrasli razvijajo ter ohranjajo svojo telesno zmogljivost,« je bil nad v tem tednu že drugo pridobitvijo za rekreacijo na prostem za kranjsko občino navdušen podžupan Robert Nograšek. V sredo so namreč v tej gorenjski občini postali bogatejši tudi za jekleni poligon za vadbo na prostem.

Pestro dogajanje v Kranju je povezoval Dejan Gorenc iz društva Dejmo. Otvoritev so s pevskimi nastopi dodatno popestrili otroci iz vrtčevskih enot Najdihojca in Mojca. Vsem prisotnim so organizatorji pripravili tudi krajšo predstavitev lastnosti in uporabnosti žlindre, kolesarja in inštruktorja Matej Žan in Jan Porič pa sta poskrbela za najmlajše, ki so se spopadli s Foksijevimi izzivi na pripravljenem poligonu.

Skupina SIJ deluje po načelih krožnega gospodarstva. Žlindra je eden od stranskih proizvodov jeklarske industrije. V družbi SIJ Acroni ves čas iščejo nove načine, kako jih uporabiti. Žlindra se že uspešno uporablja za gradnjo cest. V okviru tega projekta pa so jo kreativno uporabili za gradnjo grbinastih poligonov in bo nadomestila naravni material, tj. drobljenec iz kamna. S tem dobijo poligoni trajnostno noto, saj se bo pri gradnji zmanjšala poraba naravnega materiala in namesto njega uporabljal stranski proizvod.

---

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina. Njeni izdelki zasedajo vodilne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Je med desetimi največjimi poslovnimi skupinami v Sloveniji, med največjimi slovenskimi izvozniki in med najpomembnejšimi zaposlovalci v Sloveniji.

 

 

Dodatne informacije:

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.

Katja Krumpak, vodja korporativnega komuniciranja

Korporativno komuniciranje

Telefon: +386 1 242 98 59

Mobitel: +386 41 814 041

E-naslov: katja.krumpak@sij.si